Waarom zijn aardbeien zo gezond? 8 gezondheidsvoordelen!

Aardbeien zijn meer dan alleen een heerlijke zomerse traktatie. Ze zijn ook een voedzaam superfood dat tal van gezondheidsvoordelen biedt. Hier zijn acht belangrijke gezondheidsvoordelen van aardbeien.

waarom zijn aardbeien zo gezond

Waarom zijn aardbeien zo gezond?

1. Rijk aan antioxidanten

Aardbeien zijn een uitstekende bron van antioxidanten, waaronder vitamine C en flavonoïden. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, die kunnen bijdragen aan chronische ziekten zoals hartziekten en kanker.

2. Bevorderen de gezondheid van het hart

Is aardbei goed voor cholesterol? Aardbeien hebben een gunstig effect op de cholesterol, mits je er genoeg van eet en blijft eten. De antioxidanten in aardbeien kunnen helpen het LDL-cholesterolgehalte te verlagen, wat kan bijdragen aan de gezondheid van het hart. Bovendien bevat de aardbei kalium, dat kan helpen de bloeddruk te reguleren.

3. Ondersteunen de spijsvertering

Zijn aardbeien goed voor darmen? Jazeker! Een aardbei zit vol vezels, wat kan helpen bij de spijsvertering door de stoelgang te reguleren en constipatie te voorkomen.

4. Dragen bij aan een gezonde huid

Zijn aardbeien goed voor je huid? Ja! De vitamine C in aardbei kan helpen bij de productie van collageen, wat kan bijdragen aan een gezonde en elastische huid. Bovendien kunnen de antioxidanten in aardbei helpen bij het bestrijden van huidveroudering.

Tip: Naast het eten van aardbeien mag je gerust ook een dag- en nachtcrème met vitamine C gebruiken, om je huid een flinke oppepper te geven.

aardbeien gezond

5. Ondersteunen het immuunsysteem

De vitamine C in aardbeien kan het immuunsysteem ondersteunen en helpen bij het bestrijden van infecties. Door regelmatig aardbeien te eten, geef je jouw weerstand een flinke boost. Lees hier nog meer tips om je weerstand te verhogen.

6. Bevorderen de gezondheid van de ogen

De antioxidanten in aardbeien, waaronder vitamine C, kunnen helpen bij het beschermen van de ogen tegen schade door vrije radicalen. Dit kan helpen bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, een veelvoorkomende oorzaak van verlies van het gezichtsvermogen bij ouderen.

7. Verbeteren de hersenfunctie

In de aardbei zit een stofje anthocyanen en dat is een belangrijke stof. Deze natuurlijke kleurstof staat erom bekend dat het de hersenfunctie ondersteunt. Zo kan het onder andere het kortetermijngeheugen verbeteren.

8. Aardbeien = gezond afvallen

Ten slotte dragen aardbeien bij aan een gezond gewicht. Als je ze combineert met andere gezonde voeding, kan je er zelfs een paar kilootjes door afvallen. Aardbeien zijn laag in calorieën en hoog in vezels, wat kan helpen bij gewichtsverlies door het bevorderen van een gevoel van volheid. Bovendien zijn aardbeien lekker zoet. Ze zijn dus ideaal als je zin hebt in zoetigheid, maar toch voor een gezond alternatief wilt kiezen.

Hoeveel aardbeien mag je per dag eten?

Aardbeien staan, net als andere fruitsoorten, in de Schijf van Vijf. Voor volwassen geldt het advies om minstens 2 porties fruit per dag te eten, wat neerkomt op 200 gram of meer.

Aardbeien zijn niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam. Ze bieden een breed scala aan gezondheidsvoordelen, van het bevorderen van de hartgezondheid tot het ondersteunen van het immuunsysteem. Dus de volgende keer dat je zin hebt in een zoete traktatie, overweeg dan om te kiezen voor aardbeien. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Lees ook:

Hoe kun je meer fruit eten? 10 tips!

6 gezondheidsvoordelen van kersen

Wat is er zo gezond aan watermeloen? 8 watermeloen weetjes!