Hoe kan ik veel vezels eten? 10 tips op een rijtje!

Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het voorkomen van constipatie, gewichtsbeheersing en het verlagen van het risico op bepaalde ziekten. Hoe kan ik veel vezels eten? Wat is het meest vezelrijke voedsel? Laten we dat snel gaan ontdekken!

vezels eten

Hoe kan ik veel vezels eten?

1. Eet meer volkorenproducten

Wat is het meest vezelrijke voedsel? Volkorenproducten mogen niet ontbreken als je voldoende vezels wilt eten. Vervang wit brood, witte rijst en andere geraffineerde granen door volkorenvarianten. Volkorenproducten bevatten meer vezels en voedingsstoffen. Denk aan volkorenbrood, havermout, quinoa, bruine rijst en volkorenpasta.

2. Voeg peulvruchten toe aan je maaltijden

Als we denken aan vezelrijk voedsel, dan mogen peulvruchten ook niet ontbreken in je maaltijden. Bonen, linzen en (kikker)erwten zijn rijk aan vezels. Ze zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in salades, soepen en stoofschotels.

3. Eet meer groenten en fruit

Hoe kom je aan 30 gram vezels per dag? Groenten en fruit bevatten niet alleen veel vezels, maar zijn ook rijk aan mineralen en vitamines zoals vitamine C. In welk fruit zitten veel vezels? Het meest vezelrijk fruit is framboos, peer, appel, banaan en sinaasappel. Kies bij voorkeur voor verse, seizoensgebonden producten (zoals kersen) en eet de schil indien mogelijk mee op (bijvoorbeeld bij appels). Heb je moeite met fruit eten? Lees hier 10 tips om meer fruit te eten.

4. Snack met noten en zaden

Kies voor gezonde snacks zoals amandelen, walnoten, chiazaad en lijnzaad want deze bevatten veel vezels. Ideaal voor bij je ontbijtgranen, yoghurt of als vezelrijke tussendoortjes.

5. Kies voor volkoren snacks

Naast noten en zaden kan je ook volkoren snacks eten. Denk aan volkoren crackers, rijstwafels of popcorn in plaats van bewerkte snacks. Ideaal als tussendoortje of ’s avonds voor de televisie. Als je er ook nog wat schijfjes komkommer, snoeptomaatjes of wortelsnacks bij eet, dan heb je meteen ook voldoende groenten (extra vezels!) binnen.

6. Eet groene bladgroenten

Verhoog je inname van vezels met groene bladgroenten. Denk aan spinazie, boerenkool, snijbieten, sla en andere bladgroenten. Gebruik ze in salades, smoothies of heerlijke roerbakgerechten.

7. Drink voldoende water

Vezels hebben water nodig om goed te werken. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt om je spijsvertering te ondersteunen. Heb je moeite met water drinken? Check deze 10 tips om meer water te drinken.

8. Lees etiketten

Ga je boodschappen doen? Controleer de voedseletiketten op vezelgehalte. Kies producten met hogere vezelwaarden om meer vezels te eten.

9. Geleidelijk vezelrijke voeding verhogen

Eet je momenteel weinig tot geen vezels? Verhoog je vezelinname geleidelijk om winderigheid of andere spijsverteringsproblemen te voorkomen. Geef je lichaam de tijd om aan de hoeveelheid vezels te wennen.

10. Blijf actief

Ten slotte is het belangrijk om actief te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de darmbeweging en helpt bij een gezonde spijsvertering. Hou je niet van sporten? Dan hoef je jezelf niet te verplichten om meteen drie keer per week naar de fitness te gaan. Je kunt ook meer bewegen in je dagelijkse leven door te wandelen of te fietsen, eventueel op een hometrainer.

Door deze tips te volgen, kan je gemakkelijk meer vezels eten en je algemene gezondheid verbeteren. Door gezond en gevarieerd te eten, en voldoende water te drinken, ben je alvast goed op weg. Succes!