Minder zout eten: deze tips helpen je op weg!

Minder zout eten – Het is algemeen bekend dat een teveel aan zout in onze voeding kan leiden tot hoge bloeddruk, wat op zijn beurt het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Hier zijn een aantal tips om je zoutinname te verminderen.

minder zout eten

Minder zout eten tips

1. Lees de etiketten

Veel verwerkte voedingsmiddelen bevatten verborgen zout. Het is belangrijk om de voedingsetiketten te lezen en te kiezen voor producten met een laag zoutgehalte. Het zoutgehalte staat vermeld op een etiket onder de naam zout of natrium. Natrium is een mineraal dat in zout zit. In 2,5 gram zout zit 1 gram natrium. Een teveel aan zout en natrium is niet goed voor het lichaam.

2. Kook thuis

Hoe kan ik zoutarm eten? Door thuis te koken, heb je volledige controle over wat er in je eten gaat. Probeer zoveel mogelijk verse ingrediënten te gebruiken en vermijd kant-en-klare sauzen en dressings die vaak veel zout bevatten.

3. Gebruik kruiden en specerijen

Hoe kan je eten minder zout maken? Kruiden en specerijen kunnen helpen om de smaak van je gerechten te versterken zonder extra zout toe te voegen. Experimenteer met verschillende combinaties om je favoriete smaken te vinden.

4. Eet meer vers fruit en groenten

Vers fruit en groenten zijn van nature laag in zout. Door meer van deze voedingsmiddelen in je voeding op te nemen, kun je je algehele zoutinname verminderen. Bovendien bevatten fruit en groenten veel vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

5. Beperk het eten van bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen, zoals ingeblikt voedsel, fastfood en kant-en-klare maaltijden, bevatten vaak veel zout. Probeer deze voedingsmiddelen te beperken en kies in plaats daarvan voor verse, hele voedingsmiddelen. Waar zit bijna geen zout in? Onbewerkt vlees en kip bevatten van nature weinig zout. Ook verse vis, rijst, pasta en aardappelen bevatten van nature weinig tot geen zout.

6. Kies voor ongezouten snacks

Snack je graag, bijvoorbeeld voor de televisie? In plaats van zoute snacks zoals chips en pretzels, kies je beter voor ongezouten noten, zaden en fruit. Ook groenten kunnen erg lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan komkommersnacks, snoeptomaatjes en snoepworteltjes. Je kunt deze groenten combineren met een lekker sausje of vinaigrette, maar lees altijd het etiket om de hoeveelheid zout te controleren.

7. Drink voldoende water

Minder zout eten is één ding, maar ook water helpt om overtollig zout uit je lichaam te spoelen. Zorg ervoor dat je elke dag voldoende drinkt. Heb je moeite met water drinken? Lees hier 10 tips om meer water te drinken.

8. Wees bewust van je portiegroottes

Zelfs voedingsmiddelen die als laag in zout worden beschouwd, kunnen bijdragen aan een hoge zoutinname als je er te veel van eet. Let op je portiegroottes om te voorkomen dat je te veel zout binnenkrijgt.

Minder zout eten hoeft niet moeilijk te zijn. Door bewuste keuzes te maken en aandacht te besteden aan wat je eet, kun je je zoutinname verminderen en je gezondheid verbeteren.

Lees ook: Minder suiker eten: hoe pak je dat aan?