Is het gezond om collageen in te nemen?

Waar is collageen goed voor? Collageen is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het is een belangrijk onderdeel van onze huid, botten, spieren, pezen en ligamenten. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af, wat kan leiden tot veroudering van de huid en gewrichtspijn. Daarom overwegen veel mensen om collageensupplementen in te nemen. Maar is het gezond om collageen in te nemen? En hoe lang mag je collageen innemen? Dit en nog andere vragen beantwoorden we in dit artikel!

waar is collageen goed voor

Is het gezond om collageen in te nemen?

Dit zegt de wetenschap

Er zijn verschillende studies uitgevoerd naar de effecten van collageensupplementen op de gezondheid. Uit sommige van deze studies blijkt dat deze supplementen de huidelasticiteit kunnen verbeteren en rimpels kunnen verminderen. Het is als het ware schoonheid van binnenuit!

Andere studies suggereren dat deze supplementen kunnen helpen bij het verlichten van gewrichtspijn bij mensen met artritis. Bovendien is er enig bewijs dat collageen de gezondheid van het hart kan bevorderen door het verminderen van de stijfheid van de slagaders. Echter, meer onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Collageen bijwerkingen

Hoewel collageensupplementen over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen ze bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen variëren van lichte spijsverteringsproblemen tot allergische reacties. Het is daarom belangrijk om met een huisarts te praten voordat je begint met het innemen van supplementen, vooral als je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt.

Het lijkt erop dat deze supplementen een aantal gezondheidsvoordelen kunnen bieden, zoals het verbeteren van de huidgezondheid en het verlichten van gewrichtspijn. Het is belangrijk om te weten dat supplementen geen vervanging zijn voor een gezonde voeding en levensstijl. Het eten van gevarieerd voedsel dat rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen kan helpen om de natuurlijke productie van collageen in het lichaam te ondersteunen.

Dus, is het zinvol om collageen te slikken? Het antwoord is: misschien. Het hangt af van je individuele gezondheidssituatie. Het is in ieder geval het proberen waard!

collageen poeder

Hoe lang mag je collageen innemen?

Het advies is om collageen 25 dagen na elkaar te gebruiken en telkens een rustpauze van 5 dagen in te lassen alvorens je met de volgende kuur begint. Het is belangrijk om te voorkomen dat je lichaam gewend raakt aan het supplement. Door 5 dagen te stoppen met de inname, geef je je lichaam een duwtje in de rug om zelf collageen te blijven produceren.

Welke leeftijd beginnen met collageen?

Collageensupplementen innemen wordt zinvol vanaf 25 jaar, wanneer de natuurlijke productie van collageen in het lichaam begint af te nemen. Een maximumleeftijd voor het gebruik van collageen is er niet, aangezien het grotendeels uit aminozuren bestaat en voor alle leeftijden geschikt is.

Hoe lang duurt het voordat collageen werkt?

De meeste mensen merken een verbetering van de huid, haar en nagels binnen 3 à 6 maanden. Het is dan wel belangrijk dat het supplement regelmatig wordt ingenomen. Hoe snel het precies werkt, hangt af van diverse factoren zoals leeftijd, voedingsstatus en je algemene gezondheid.

Wat is het beste: collageen poeder of pillen?

Collageensupplementen zijn o.a. verkrijgbaar in collageen poeder en collageen pillen. Maar wat is nu het beste? Collageen poeder staat op nummer één omdat dit beter en sneller wordt opgenomen dan pillen. Als je dus snel resultaat wilt, dan kies je het beste voor collageen poeder. Vooral gehydrolyseerd viscollageen poeder is aan te raden. Dit wordt dan ook het beste collageen poeder genoemd.

Lees ook: Hoe hydrateer je je huid van binnenuit?