Hoge cholesterol verlagen: 7 tips op een rijtje

Hoge cholesterol verlagen – Cholesterol is een essentiële stof die door het lichaam wordt geproduceerd en in voedsel wordt aangetroffen. Het speelt een cruciale rol in de vorming van celmembranen, bepaalde hormonen en vitamine D. Echter kan te veel cholesterol in het bloed het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Hier zijn enkele tips om je cholesterol te verlagen.

cholesterol verlagen

Tips om je cholesterol te verlagen

1. Eet gezonde voeding

Hoe krijg je te hoog cholesterol naar beneden? Een paar veranderingen in je voeding kunnen je cholesterol verlagen en je hart gezond houden. Allereerst is het belangrijk om verzadigde vetten en transvetten te verminderen. Deze vetten verhogen het totale cholesterol en het slechte (LDL) cholesterol. Daarnaast doe je er goed aan om de consumptie van rood vlees en volvette zuivelproducten te verminderen.

Omega-3-vetzuren zijn wél heel gezond. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte niet, maar ze hebben andere gezondheidsvoordelen voor je hart. Voedingsmiddelen met omega-3-vetzuren zijn onder andere zalm, makreel, haring, walnoten en lijnzaad. Eet je weinig tot geen vis? Dan kan je omega 3 supplementen innemen.

Naast omega-3 zijn oplosbare vezels een gezonde optie. Oplosbare vezels kunnen het absorptieproces van cholesterol in je bloedbaan verminderen. Je kunt oplosbare vezels vinden in voedingsmiddelen zoals haver, appels, peren, spruitjes en linzen.

2. Beweeg regelmatig

Wat moet je doen om je cholesterol te verlagen? Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen om een gezond gewicht te behouden en je cholesterolgehalte te verlagen. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Activiteiten kunnen wandelen, zwemmen of fietsen zijn. Thuis kan je op een hometrainer fietsen om in beweging te blijven.

3. Stop met roken

Roken verlaagt het goede (HDL) cholesterol, wat leidt tot hogere niveaus van slechte cholesterol. Stoppen met roken kan je HDL-cholesterol verbeteren.

4. Beperk alcohol

Bij een te hoge cholesterol moet de hoeveelheid alcohol worden beperkt. Te veel alcohol kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen waaronder hoge bloeddruk, hartaanvallen en beroertes.

5. Beheer je gewicht

Heb je overgewicht? Het verliezen van overtollig gewicht draagt bij aan het verlagen van het totale cholesterolgehalte. Zelfs een klein gewichtsverlies kan reeds een groot verschil maken. Een gewichtsverlies van 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht geeft al gezondheidswinst!

6. Drink voldoende water

Als je te weinig water drinkt, heb je meer kans op een hoge bloeddruk, hoge cholesterol en hoge bloedsuikerspiegel. Redenen genoeg dus om elke dag 1,5 à 2 liter water te drinken. Heb je moeite met water drinken? Lees hier 10 tips om meer water te drinken.

7. Neem medicatie indien nodig

Soms zijn gezonde levensstijlgewoonten niet genoeg om het cholesterolgehalte te verlagen. Als je arts medicatie voorschrijft om je cholesterol te verlagen, neem deze dan precies zoals voorgeschreven.

Het verlagen van je cholesterolgehalte vereist een gezonde aanpak op lange termijn. Naast deze tips, is het belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan en eventuele veranderingen in je gezondheidstoestand met je arts te bespreken. Samen kunnen jullie werken aan een plan om je cholesterolgehalte te verlagen en je hart gezond te houden. Tussendoor kan je ook zelf je cholesterol meten om je cholesterolgehalte te controleren.