Hoe kom je van een blaasontsteking af zonder antibiotica?

Een blaasontsteking is een veelvoorkomend probleem dat ongemak en pijn kan veroorzaken. Het wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die binnendringen in de blaas en zich vermenigvuldigen. Hoewel antibiotica vaak wordt gebruikt om ontstekingen te behandelen, zijn er ook natuurlijke remedies die kunnen helpen. Wij zetten ze op een rijtje!

blaasontsteking

Welke symptomen heb je bij een blaasontsteking?

Een blaasontsteking geeft klachten zoals vaker moeten plassen, kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en soms bloed plassen. Daarnaast heeft de urine dikwijls een vieze geur. Ook buikpijn en misselijkheid kunnen symptomen van een ontsteking zijn.

Hoe kom je van een blaasontsteking af zonder antibiotica?

1. Drink meer water

Wat te doen tegen blaasontsteking? Water kan helpen om de bacteriën in je blaas weg te spoelen, waardoor de infectie sneller kan worden verwijderd. Bovendien kan het drinken van water je urine verdunnen, waardoor het plassen minder pijnlijk kan zijn. Probeer minstens 2 liter water per dag te drinken. Moeite met water drinken? Lees hier 10 tips om meer water te drinken.

2. Veelvuldig plassen

Hoe gaat een blaasontsteking weg? Regelmatig plassen kan helpen om de infectie te elimineren door bacteriën uit de blaas te verwijderen. Probeer je plas zo min mogelijk in te houden. Wanneer je dit wél doet, geef je bacteriën de tijd om zich verder te vermenigvuldigen in je blaas. Let er ook op dat je de blaas helemaal leeg plast.

3. Cranberrysap

Wat is een natuurlijk middel tegen blaasontsteking? Het drinken van ongezoet cranberrysap is de beste natuurlijke remedie voor een blaasontsteking. Cranberry’s bevatten stoffen die kunnen voorkomen dat bacteriën zich aan de wanden van de blaas hechten, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden uitgespoeld. Naast het drinken van cranberrysap kan je ook cranberry capsules innemen.

4. Vermijd irriterende stoffen

Bepaalde stoffen, zoals cafeïne, kunnen je blaas irriteren en de symptomen van een ontsteking verergeren. Probeer cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en frisdrank te beperken.

blaasontsteking vrouw

Wanneer naar de huisarts?

Kan blaasontsteking vanzelf weggaan? Ja. Echter is het belangrijk om te weten dat, hoewel deze remedies kunnen helpen om de symptomen van een ontsteking te verlichten, ze niet altijd voldoende zijn om de infectie volledig te elimineren. Als je symptomen na een paar dagen niet verbeteren of zelfs erger worden, is het belangrijk om naar je huisarts te gaan. Wanneer je te lang met een blaasontsteking loopt en deze niet behandeld wordt, kan dit levensbedreigend worden zodra de infectie zich naar de nieren of het bloed verspreidt.

Antibiotica helpt het snelste tegen blaasontsteking. Zonder antibiotica gaan de klachten meestal binnen één week vanzelf weg. Bij antibiotica gaan de klachten meestal al binnen een paar dagen weg. Let op: maak de antibioticakuur altijd af, ook als je klachten weg zijn, om te voorkomen dat de ontsteking vroegtijdig terugkeert.