Waarom is donkere chocolade gezond?

Donkere chocolade, ook wel bekend als pure chocolade, is een rijke en bitterzoete traktatie die wordt gemaakt van cacaobonen. Het is minder zoet dan melkchocolade en bevat geen melk. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met desserts en verwennerij, heeft pure chocolade ook een aantal gezondheidsvoordelen. Hier zijn vijf redenen waarom je misschien een stukje pure chocolade wilt overwegen!

waarom is donkere chocolade gezond

Waarom is donkere chocolade gezond?

1. Rijk aan antioxidanten

Waarom is donkere chocolade gezond? Pure chocolade zit vol met antioxidanten, waaronder flavonoïden en polyfenolen. Deze antioxidanten helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, die cellen kunnen beschadigen en bijdragen aan ziekten zoals hartziekten en kanker.

2. Goed voor het hart

Studies hebben aangetoond dat het eten van pure chocolade kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hartaanvallen en beroertes. Dit komt door de flavonoïden in donkere chocolade, die helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de bloedvaten.

3. Helpt bij gewichtsbeheersing

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan pure chocolade eigenlijk helpen bij gewichtsbeheersing. Het is rijk aan vezels, wat helpt om je langer vol te voelen en minder te eten. Bovendien kan de bittere smaak van pure chocolade de behoefte aan zoetigheid verminderen.

Lees ook: Welke kruiden zijn goed om af te vallen?

pure chocolade gezond

4. Goed voor de hersenen

Pure chocolade bevat cafeïne en theobromine, die beide kunnen helpen om de mentale alertheid te verbeteren. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat de flavonoïden in pure chocolade kunnen helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en het verminderen van het risico op neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

5. Rijk aan mineralen

Pure chocolade is een uitstekende bron van verschillende belangrijke mineralen waaronder ijzer, magnesium, koper en mangaan. Deze mineralen spelen een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de productie van rode bloedcellen, de gezondheid van de botten en de regulering van de bloedsuikerspiegel.

pure chocolade 85 procent

Is pure chocolade gezonder dan melkchocolade? Jazeker! Echter is het belangrijk om te weten dat pure chocolade, ondanks zijn gezondheidsvoordelen, nog steeds een calorierijk voedsel is en met mate moet worden geconsumeerd.

Is 70 procent pure chocolade gezond? Ja. Kies altijd voor donkere chocolade met een hoog cacaogehalte (minstens 70%) om de meeste voordelen te behalen. Is 85% pure chocolade goed voor je? Ja, sterker nog: de beste antioxidanten krijg je binnen vanaf 85 procent. Maar als dat te bitter voor je is, is 70% een prima alternatief. Geniet ervan!