Voedselverspilling tegengaan: 9 manieren op een rijtje

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem met verstrekkende gevolgen voor het milieu, de economie en de samenleving. Elk jaar wordt ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel voor menselijke consumptie verspild. Dat is zo’n 1,3 miljard kilo voedsel dat verloren gaat of wordt weggegooid. Hier zijn 9 praktische tips om voedselverspilling in je dagelijks leven te verminderen.

voedselverspilling tegengaan

Zo kan je voedselverspilling tegengaan

1. Plan je maaltijden

Begin met het plannen van uw maaltijden voor de week. Maak een boodschappenlijstje en koop alleen wat nodig is. Dit helpt niet alleen om voedselverspilling te verminderen, maar kan ook geld besparen.

2. Let op houdbaarheidsdata

Leer het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT). THT-producten zijn vaak nog veilig om te eten na de datum, terwijl TGT-producten een striktere datum hebben waarop ze geconsumeerd moeten worden.

3. Bewaar voedsel correct

Bewaar voedsel op de juiste manier om de houdbaarheid te verlengen. Groenten en fruit blijven meestal langer vers in de koelkast, terwijl droge producten zoals rijst en pasta beter in luchtdichte vershoudbakjes kunnen worden bewaard.

Lees ook: Komkommer bewaren: 5 manieren op een rijtje

4. Gebruik restjes

Wees creatief met restjes. Veel maaltijden kunnen de volgende dag als lunch worden gegeten, of restjes kunnen worden gebruikt als ingrediënten voor een nieuw gerecht.

5. Doe aan compostering

Overweeg om te composteren in je tuin. Voedselafval kan worden omgezet in voedingsrijke compost die kan worden gebruikt om planten te laten groeien.

6. Deel overschotten

Als je te veel voedsel hebt, deel het dan met vrienden, familie of buren. Je kunt ook overwegen om ongebruikte levensmiddelen te doneren aan lokale voedselbanken of liefdadigheidsinstellingen.

7. Koop lokale en seizoensproducten

Koop lokale en seizoensgebonden producten. Deze zijn vaak verser en hebben minder kans om verspild te worden tijdens het transportproces.

8. Wees bewust van portiegroottes

Serveer kleinere porties om te voorkomen dat mensen meer op hun bord leggen dan ze kunnen eten. Je kunt altijd meer opscheppen als je nog honger hebt.

9. Ondersteun initiatieven tegen voedselverspilling

Steun lokale en nationale initiatieven die zich inzetten om voedselverspilling tegen te gaan. Dit kan variëren van het ondersteunen van campagnes tot het deelnemen aan evenementen die bewustzijn creëren over het probleem.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kan iedereen een rol spelen in het verminderen van voedselverspilling. Het gaat niet alleen om het besparen van voedsel, maar ook om het respecteren van de middelen die nodig zijn om het te produceren en de mensen die hard werken om ons van voedsel te voorzien. Laten we samenwerken om een duurzamere toekomst te creëren!

Extra tip: je kunt ook meal preppen en zo minder voedsel verspillen.