Metaalsmaak in mond: 5 oorzaken van een ijzersmaak

Een metaalsmaak in de mond kan een vervelend ongemak zijn, maar dikwijls is het een gevolg van eenvoudige oorzaken die snel opgelost kunnen worden. In dit artikel zetten we de meest voorkomende oorzaken van een metaalsmaak in de mond op een rijtje.

metaalsmaak in mond

1. Metaalsmaak in mond: mondhygiëne en implantaten

Waarom heb ik een metaalsmaak in mijn mond? Een veelvoorkomende oorzaak van een ijzersmaak is bloed in de mond, wat kan optreden als gevolg van tandvleesontsteking, bloedende wonden of na tandheelkundige ingrepen. Slechte mondhygiëne kan ook bijdragen aan een metaalsmaak door problemen zoals gingivitis of parodontitis te veroorzaken. Implantaten en kunstgebitten kunnen ook invloed hebben op de smaak, vooral als ze niet goed worden onderhouden.

2. Medicatie en voedingssupplementen

Ook medicatie en voedingssupplementen zijn een mogelijke oorzaak van een ijzersmaak in de mond. Sommige medicijnen hebben als bijwerking invloed op je smaak, dus controleer zeker eens de bijsluiter. Daarnaast kunnen bepaalde supplementen met veel koper, zink, calcium of ijzer een metaalsmaak veroorzaken.

3. Zwangerschap en hormonen

Zwangerschap kan een afkeer hebben op bepaalde geuren en smaken, wat kan leiden tot het gevoel van een metaalsmaak. Dit komt door de hormonen die tijdens zwangerschap worden uitgegeven.

4. Vitamine B12 tekort

Er bestaat een kans dat de ijzersmaak in je mond veroorzaakt wordt door een vitamine B12 tekort. Echter moet het tekort al zeer ernstig zijn om deze klacht te ervaren. Als je ook last hebt van vermoeidheid, hoofdpijn en een prikkelend gevoel in je vingers en tenen, dan kan je een tekort aan vitamine B12 hebben. In dat geval doe je er goed aan om je bloed te laten onderzoeken bij de huisarts.

Bij een tekort kan de huisarts vitamine B12 supplementen voorschrijven. Natuurlijk kan je ook extra letten op je voeding en extra voedingsmiddelen met vitamine B12 eten. Vlees, eieren en melkproducten zijn producten waar veel vitamine B12 in zit.

5. Neurologische aandoeningen

Ten slotte kunnen neurologische aandoeningen ook invloed hebben op je smaak. Aandoeningen zoals hyperkaliëmie (te veel kalium in het bloed) kunnen bijdragen aan een metaalsmaak. Een te hoog kaliumgehalte heeft als belangrijkste symptomen spierverlamming en hartritmestoornissen.

Je leest het: een metaalsmaak in de mond kan verschillende oorzaken hebben, van eenvoudige factoren zoals slechte mondhygiëne tot complexere aandoeningen zoals neurologische problemen. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en, indien nodig, medische hulp te zoeken. Voor meer informatie over hoe je jezelf kunt helpen bij een metaalsmaak in je mond, raadpleeg je een tandarts of huisarts.