Knarsetanden: wat is de oorzaak en wat doe je eraan?

Knarsetanden, ook bekend als bruxisme, is een aandoening die wordt gekenmerkt door het onbewuste kauwen of klemmen van de tanden, vooral tijdens de slaap. Deze aandoening kan leiden tot verschillende problemen zoals afgevlakte, gebroken of losse tanden, tandpijn en gevoeligheid, en zelfs schade aan het kaakgewricht.

knarsetanden

Wat is de oorzaak van knarsetanden?

De oorzaaken van knarsetanden zijn complex en kunnen fysieke, psychologische en genetische factoren omvatten. Stress en spanning zijn vaak gerelateerd aan bruxisme, waarbij mensen in tijden van angst of stress ‘neurotische gewoontes’ zoals het kauwen op hun tanden ontwikkelen. Slaapstoornissen zoals parasomnia kunnen ook een rol spelen, waarbij overactieve hersenactiviteit tijdens de slaap tot knarsetanden leidt.

Andere mogelijke oorzaken zijn roken en alcohol, en overmatig drinken van cafeïne. Ook mensen met een hyperactieve persoonlijkheid of ADHD hebben sneller kans op knarsetanden. Daarnaast hebben bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, bijwerkingen die kunnen leiden tot tandenknarsen. Komt bruxisme voor in de familie? Dan is de kans groter dat jij hier ook last van hebt.

Is tandenknarsen erg?

Kan knarsetanden kwaad? Complicaties van bruxisme kunnen schade aan het gebit of kaak zijn, zoals spanningshoofdpijn en ernstige gezichts- en kaakpijn. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je last hebt van knarsetanden, omdat er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn om de aandoening te beperken of te verlichten.

Wat kan je doen tegen knarsetanden?

Stressverlichting: Stress is een belangrijk oorzaken van tandenknarsen. Oefeningen zoals yoga, meditatie en andere ontspanningsmethoden kunnen helpen om stress te verminderen.

Aangepaste slaapgewoonten: Een goede slaapstructuur kan helpen om tandenknarsen te verminderen. Het is belangrijk om regelmatig te slapen en een comfortabele slaapkamer te hebben.

Knarsetanden bitje: Een tandenknarsen bitje kan je gebruiken tijdens het slapen om je tanden te beschermen tegen de schade die door knarsing wordt veroorzaakt.

Medicatie: In sommige gevallen kan een dokter medicatie verschrijven om de symptomen van tandenknarsen te verminderen.

Verzorging van het gebit: Een tandarts kan je gebit onderzoeken en eventuele aanpassingen aanpassen om de druk op je tanden te verminderen.

Het is altijd een goed idee om een tandarts te raadplegen als je nieuwe, ernstige of aanhoudende symptomen ervaart. De tandarts kan je helpen bij het vinden van de juiste behandeling voor je specifieke situatie.