Verbrand door de zon? 9 tips om je huid te verzorgen

Ben je verbrand door de zon? Een verbrande huid kan behoorlijk vervelend zijn en soms zelfs pijnlijk. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om je huid te verzorgen en het genezingsproces te bevorderen. Hieronder delen we tips voor wat je kunt doen als je huid verbrand is door de zon.

verbrand door de zon

Verbrand door de zon? 9 tips om je huid te verzorgen

1. Huid afkoelen

Hoe kom je het snelst van een verbrande huid af? Ga meteen uit de zon en koel je verbrande huid af. Dit kun je doen door een koude natte doek op de verbrande plekken te leggen of kort onder een koude stromende kraan te houden. Dit helpt om roodheid en zwelling te verminderen.

2. Havermout bad

Heb je geen douche, maar wel een bad? Een lauw bad met havermout kan wonderen verrichten voor je verbrande huid. Wanneer havermout weekt in lauwwarm water, komen er bepaalde stoffen vrij die de pijn kunnen verlichten. Let op: doe de havermout in een washandje en knoop het dicht, want de havermout mag niet rechtstreeks in het water komen.

3. Hydrateer

Zonnebrand kan uitdroging veroorzaken. Drink regelmatig water en gebruik een aftersun of vochtinbrengende crème met aloë vera om je huid te hydrateren. Dit helpt ook tegen jeuk en bevordert de genezing.

Moeite met water drinken? Lees hier 10 tips om meer water te drinken.

4. Aftersun

Wat helpt als je verbrand bent door de zon? Wat kan je het beste op een verbrande huid smeren? Aftersun is zinvol. Na het koelen van je huid, kun je een verkoelende aftersun in de vorm van een gel of lotion aanbrengen. Deze producten bevatten vaak ingrediënten zoals aloë vera, die helpen om de huid te kalmeren en te herstellen.

Hoe vaak moet je aftersun smeren? Vooral in de eerste uren nadat je huid verbrand is, is het belangrijk om goed te smeren. Smeer bij voorkeur iedere paar uur opnieuw met aftersun om je verbrande huid optimaal te verzorgen en hydrateren.

5. Kamillethee

Wat als je geen aftersun in huis hebt? Kamillethee is een goed alternatief voor aftersun. Zet een pannetje met water op en laat daar een paar zakjes kamillethee in trekken. Laat de thee goed afkoelen en dompel er daarna een washandje in. Dep het washandje op de verbrande huid en je zal meteen verlichting voelen.

6. Yoghurt

Nog een alternatief voor aftersun is yoghurt. Yoghurt werkt namelijk net zo verkoelend en verzachtend. Smeer een flinke laag yoghurt op je huid, laat het even intrekken en spoel het vervolgens af met water. Yoghurt heeft als bijkomend voordeel dat het ook weer vocht in de huid brengt waardoor je huid niet meer zo strak aanvoelt.

7. Uit de zon blijven

Wat niet doen bij verbrande huid? Als je verbrand bent door de zon, is het belangrijk om verdere blootstelling aan de zon te vermijden totdat je huid volledig is genezen. Dit voorkomt verdere schade en vermindert het risico op complicaties zoals huidkanker.

8. Kleding en bescherming

Moet je toch door de zon wandelen? Draag dan lichte, ademende kleding die je huid bedekt. Een hoed en zonnebril bieden extra bescherming tegen de zon.

9. Pijnstiller

Als je veel pijn hebt door de zonnebrand en bovenstaande tips onvoldoende werken, dan kun je een aspirine of paracetamol innemen. Dit kan helpen om de pijn te verzachten. Neem de pijnstiller bij voorkeur voor het slapengaan in zodat je van een goede nachtrust kunt genieten.

verbrand door zon

Onthoud dat een verbande huid door de zon niet alleen ongemak veroorzaakt, maar ook risico’s met zich meebrengt, zoals een verhoogde kans op huidkanker. Neem dus de juiste voorzorgsmaatregelen (smeer altijd zonnebrandcrème als je in de zon gaat) en zorg goed voor je huid, zodat je snel weer kunt genieten van de zon!

Lees ook: Jeuk muggenbeet verzachten: 10 handige tips