Hielkloven: oorzaken, behandeling én preventie

Hielkloven zijn een veelvoorkomend voetprobleem dat iedereen kan treffen. Ze worden gekenmerkt door droge, harde huid rond de hielen die kan barsten en pijnlijk kan worden. In dit artikel gaan we de oorzaken, behandelingen en preventieve maatregelen voor deze kloven bespreken.

hielkloven

Wat zijn hielkloven?

Hiel kloven, ook bekend als fissuren, zijn scheuren of kloven in de huid rond de hielen. Ze kunnen variëren van oppervlakkige scheurtjes die geen ongemak veroorzaken tot diepe kloven die pijnlijk zijn en kunnen bloeden.

Hielkloven oorzaak

Waarom krijg je hielkloven? Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze kloven:

Droge huid: Een van de meest voorkomende oorzaken van hiel kloven is een droge huid. Wanneer de huid uitdroogt, verliest het zijn elasticiteit en kan het gemakkelijk barsten.

Overgewicht: Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de hielen, waardoor de huid kan barsten.

Onjuist schoeisel: Schoenen die niet goed passen of de hielen blootstellen, kunnen bijdragen aan droge huid en kloven.

Medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes en psoriasis, kunnen de huid droger maken en vatbaarder voor barsten.

Hielkloven behandelen

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor hielkloven, afhankelijk van de ernst van de aandoening:

Hielkloven crème: Regelmatig aanbrengen van een hielkloven crème of hielkloven zalf kan helpen om de huid gehydrateerd te houden en de gebarsten huid te herstellen.

Voetbaden: Het weken van de voeten in warm water kan helpen om de huid te verzachten en dode huidcellen te verwijderen.

Medische behandelingen: In ernstige gevallen kunnen medische behandelingen nodig zijn, zoals het gebruik van speciale verbanden of het raadplegen van een podotherapeut.

Hiel kloven voorkomen

Preventie is de sleutel tot het beheersen van hiel kloven. Enkele preventieve maatregelen zijn:

Hydrateer regelmatig: Het regelmatig aanbrengen van een vochtinbrengende voetcrème kan helpen om de huid soepel en gehydrateerd te houden.

Draag geschikt schoeisel: Schoenen die goed passen en de hielen beschermen, kunnen helpen om hiel kloven te voorkomen.

Handhaaf een gezond gewicht: Het handhaven van een gezond gewicht kan helpen om overmatige druk op de hielen te verminderen.

Hiel kloven kunnen ongemakkelijk en pijnlijk zijn, maar met de juiste zorg en preventieve maatregelen kunnen ze worden voorkomen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid van je voeten en om medische hulp te zoeken als de kloven ernstig worden of niet verbeteren met zelfzorg.

Lees ook:

Wat te doen tegen dikke voeten van de warmte?

Wratten: alles wat je erover moet weten

Kalknagels: alles wat je erover moet weten