Waar is gember allemaal goed voor? 10x gember voordelen

Gember, een veelzijdige en krachtige wortel, heeft een lange geschiedenis van gebruik in verschillende culturen vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Waar is gember allemaal goed voor? In dit artikel verkennen we de 10 belangrijkste voordelen van gember, die het niet alleen een culinaire favoriet maken, maar ook een onmisbaar onderdeel van een gezonde levensstijl.

waar is gember allemaal goed voor

Waar is gember allemaal goed voor? 10 gember voordelen:

1. Natuurlijk middel tegen misselijkheid

Gember staat bekend om zijn vermogen om misselijkheid en braakneigingen te verlichten. Dit maakt het een prima keuze voor zwangere vrouwen die ochtendmisselijkheid ervaren, maar ook voor mensen die lijden aan reisziekte.

2. Ontstekingsremmend

Gember bevat bioactieve stoffen, zoals gingerol, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit betekent dat gember kan helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Chronische ontstekingen worden dikwijls geassocieerd met ziekten zoals artritis. Door regelmatig gember te drinken, kunnen ontstekingen en de geassocieerde pijn verminderen. Wist je trouwens dat kersen ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben?

3. Versterkt je immuunsysteem

Gember bevat antimicrobiële en antivirale eigenschappen die kunnen helpen bij het versterken van je immuunsysteem. Dit betekent dat het je lichaam kan helpen om infecties te bestrijden en je weerstand tegen ziektes kan verhogen. Door gember toe te voegen aan je voeding, kan je je immuunsysteem ondersteunen en de kansen op het ontwikkelen van infecties en ziektes verminderen. Lees hier nog meer tips om je weerstand te verhogen.

4. Bevordering van de spijsvertering

Gember stimuleert de spijsvertering en helpt bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel. Het bevordert de snelle afbraak van voedsel, wat leidt tot een efficiëntere spijsvertering. En zoals we in het eerste puntje reeds zeiden, is het ook een natuurlijk middel tegen misselijkheid. Elke dag een gembershotje drinken is dus niet zo’n slecht idee!

5. Metabolisme versnellen

Hoe kan je je metabolisme versnellen? Wat versnelt de vetverbranding? Je kunt het al raden: gember! Gember helpt bij het versnellen van het metabolisme, wat kan leiden tot meer energie, gewichtsbehoud en gewichtsverlies. Als je bezig bent met afvallen en al een tijdje op hetzelfde gewicht blijft hangen, kan gember wellicht dat duwtje in de rug geven en je metabolisme een boost geven.

gember thee

6. Bloedverdunnende werking

Gember heeft bloedverdunnende eigenschappen, wat kan bijdragen aan een betere bloedcirculatie en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Uiteraard is gember geen wondermiddel om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het is wel een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging.

7. Pijnstillende werking

De natuurlijke pijnstillende werking van gember maakt het een goede keuze voor mensen die lijden aan chronische pijn. Daarnaast is gember een natuurlijke pijnstiller bij menstruatiepijn, spierpijn en gewrichtspijn. In plaats van meteen naar medicatie te grijpen als je pijn hebt, kan je dus zeker eens gember proberen.

8. Cholesterol verlagen

Je cholesterol verlagen? Ook dat is mogelijk met gember als hulpmiddel. Regelmatige consumptie van gember kan helpen bij het verlagen van cholesterol, wat op zijn beurt het risico op hartziekten vermindert. Lees hier nog 7 tips om je cholesterol te verlagen.

9. Werkt anti-aging

Gember is ook een natuurlijk middel tegen huidveroudering. Het vertraagt namelijk de afbraak van collageen en verbetert de elasticiteit van de huid. Beauty van binnenuit dus!

10. Vermindert stress en angst

Ten slotte heeft gember kalmerende eigenschappen en kan het helpen om stress en angst te verminderen. Het heeft een ontspannende werking op het zenuwstelsel, waardoor je je rustiger en relaxter kunt voelen. Dit heeft ook een goed effect op je nachtrust. Als je slaapproblemen hebt, kan gember helpen om makkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen.

gember shot

Gember kan op verschillende manieren worden geconsumeerd: als gembershot, als poeder, in olievorm, als thee, en zelfs in siroop of geconfijte vorm. Hoewel de laatste twee varianten zoeter en minder puur zijn, bieden ze niet dezelfde gezondheidsvoordelen als de andere vormen.

De voordelen van gember zijn uitgebreid en veelzijdig. Van het verlichten van misselijkheid tot het bestrijden van chronische ziekten. Gember is een superfood dat een plaats verdient in ieders eetpatroon. Door zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen is gember een waardevolle toevoeging aan zowel zoete als hartige gerechten, en een krachtig middel in de natuurlijke geneeskunde. Probeer het eens!

Lees ook:

Wat doet peper met je lichaam?

7 gezondheidsvoordelen van knoflook