Detoxkuur: geef je lichaam een nieuwe start

Detoxkuur – De natuur komt weer in bloei, de vogels fluiten en het lentezonnetje komt tevoorschijn. De lente staat voor veel mensen gelijk aan de grote lenteschoonmaak. Denk daarbij echter niet alleen aan stapels opbergdozen, schoonmaakmiddelen en poetslappen om je woonruimte mee onder handen te nemen. Ook je lichaam heeft immers te lijden gehad onder het koudste seizoen van het jaar. Met een detoxkuur geef je ook je lichaam een schone, nieuwe start. Ontdek er alles over in dit artikel!

detoxkuur

Een seizoensgebonden levensstijl

Tijdens de wintermaanden hebben we vanzelfsprekend de behoefte om onszelf warm te houden. Daarom doen we ons dan ook graag tegoed aan calorierijke gerechten. Veel en ongezond eten is gedurende deze periode vaak zelfs een sociale verplichting. Denk maar aan de overvloedige feestmaaltijden tijdens de eindejaarsperiode. Wanneer we te zwaar en te veel eten, stapelen afvalstoffen en gifstoffen zich echter snel op.

Dat heeft dan weer als gevolg dat zogeheten lentekwaaltjes, zoals barstende hoofdpijn, een moeilijke spijsvertering en algemene vermoeidheid (lentemoeheid) de kop op steken. Je organen moeten immers plots veel harder werken om je lichaam te reinigen. Maar welke organen zijn betrokken bij dit natuurlijke proces?

Lichaamseigen schoonmaakploeg

Ons lichaam steunt op de werking van verschillende uitscheidingsorganen om de afvoer van gifstoffen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen:

De lever

Dit veelzijdig orgaan staat in voor de bloedzuivering en verwijdert zo schadelijke toxines uit het lichaam. Hij speelt dan ook een grote rol bij de afbraak van allerlei afvalstoffen, zoals bijvoorbeeld uit alcohol.

De nieren

Zij reguleren de vocht- en elektrolyten-balans in het lichaam. Dat houdt in dat ze instaan voor de water- en zouthuishouding en onder meer urinezuren uitscheiden.

De darmen

Het darmstelsel is verantwoordelijk voor het verteren en weer uitscheiden van onverteerde voedselresten en is dus een wezenlijk onderdeel van de lichaamsreiniging.

Om je lichaam te ondersteunen tijdens dit natuurlijke proces, kan je tijdens de lente een ontgiftings- of detoxkuur opstarten. Waar wat is dat juist, zo’n detoxkuur?

detox kuur

Detoxkuur: ontgiften op natuurlijke wijze

Hoe krijg je afvalstoffen uit je lichaam? Er bestaan verschillende methodes die gebruikt kunnen worden om je lichaam te helpen bij het ontgiften. Zo kan je bijvoorbeeld je toevlucht nemen om warmwaterbaden, maar ook sapjeskuren of darmspoelingen zijn bekende manieren om afvalstoffen te verwijderen. Te ingewikkeld? Dan kan je ook rechtstreeks hulp bieden aan de organen die instaan voor het ontgiftingsproces van je lichaam. Dat doe je door hun werking te bevorderen met natuurlijke ingrediënten van plantaardige oorsprong.

Brandnetel, artisjokextract of chlorella

Dit is wellicht het bekendste voorbeeld. De bladeren van deze plant helpen bij het ontgiftingsproces en bieden ondersteuning bij spijsverteringsklachten. Daarnaast kan je ook kiezen voor artisjokextract dat bijdraagt tot de normale werking van de lever. En heb je ooit al gehoord van chlorella? Deze groene algensoort bevordert eveneens de normale werking van de lever, maar ook die van de nieren.

Maar let op, ook hier geldt echter de regel: overdaad schaadt! Een detoxkuur mag nooit langer dan enkele weken duren om de natuurlijke schoonmaakprocessen van je lichaam niet te verstoren. Een evenwichtig en gezond voedingspatroon, aangevuld met de nodige lichaamsbeweging, is steeds van vitaal belang om elke seizoenswisseling vlot door te komen.

Lees ook: Wat kun je doen om meer water te drinken?