Wat is de beste wondverzorging?

Tijdens de lente stijgt de temperatuur, komt de natuur weer in bloei en schijnt de zon vaker. De ideale omstandigheden om naar buiten te gaan en er volop van te genieten. Je kan gaan fietsen of wandelen, maar ook de terrasjes en barbecues dienen zich weer aan. Allemaal ontzettend leuk, maar een ongeluk is snel gebeurd. Denk maar aan een val met je fiets of een snee in je vinger. Op zo’n moment is het belangrijk dat je de wond correct verzorgt, maar hoe doe je dat het best? Dat lees je hier!

wat is de beste wondverzorging

Wat is de beste wondverzorging?

Als je een wondje hebt, is je huid beschadigd. De huid is een kei in regeneratie, want in de meeste gevallen herstelt ze zich vanzelf. Toch kan je huid best wel wat hulp gebruiken om een vlotte genezing te garanderen. De juiste verzorging is bovendien ook cruciaal om te vermijden dat er ziektekiemen je lichaam binnendringen en het wondje infecteren. Daarnaast verminder je op die manier ook de kans op een litteken.

Een wondje komt altijd onverwachts en vaak ook nog eens ongelegen. Om snel in te kunnen grijpen mag de juiste wondverzorging dan ook niet ontbreken in jouw huis- of reisapotheek. Daarnaast zorgen de volgende tips ervoor dat je wondje vlot en mooi zal genezen:

  • Krab korstjes niet open. Zo beschadig je je huid namelijk opnieuw waardoor het genezingsproces nog meer tijd in beslag zal nemen. Bovendien vergroot je de kans op een infectie.
  • Bescherm de wond na het reinigen met een hydroactieve gel en een pleister of verband. Deze zorgen namelijk voor een warm en vochtig klimaat, wat vaak beter is dan een droog wondklimaat. Door te voorkomen dat de wond uitdroogt, vermijd je jeuk en stimuleer je de genezing.
  • Wat helpt om wonden sneller te genezen? Gun jezelf lekkere maaltijden met mineralen en vitamines als je een wondje hebt. Zo draagt mangaan bij tot de vorming van bindweefsel en ondersteunt koper het behoud ervan. Vitamine C bevordert op zijn beurt de normale collageenvorming. Tot slot zijn zink en de vitamines B2 en B3 goed voor je huid. Deze vitamines worden ook vaak in beauty-supplementen verwerkt.

wondgenezing fases

De drie fases van wondgenezing

De juiste wondverzorging heeft een grote invloed op de genezing van je wond. Maar hoe verloopt zo’n genezingsproces eigenlijk? Wel, volgens deze drie fases:

1. Reiniging in de exsudatiefase

Als er een bloedvat geraakt is, schiet de eerste schoonmaker in actie: je bloed. Nadat de bloeding is gestopt, produceert je lichaam wondafscheiding om vuil en oude cellen weg te spoelen. Ook je witte bloedcellen zijn dan hard aan het werk: ze bestrijden namelijk aanwezige bacteriën en vreemde lichamen. Deze fase is gemiddeld na drie dagen voltooid.

2. Herstel tijdens de granulatiefase

Wanneer het natuurlijke reinigingsproces afgelopen is, begint de herstellingsfase. Hiervoor werken bloedvaten en bindweefsel nauw samen: de bloedvaten zorgen voor de toevoer van de nodige stoffen waardoor er collageen gevormd kan worden. Op die manier wordt er nieuw bindweefsel aangemaakt en sluit de wond zich geleidelijk aan. De sterke aanwezigheid van bloedvaten verklaart waarom nieuw weefsel vaak een rode kleur heeft. Om het gewonde gebied goed te beschermen, vormt er zich bovendien een korst. Deze fase kan tot 10 dagen duren.

3. Regeneratie van de cellen in de epithelialisatiefase

De huidcellen blijven zich vervolgens vermenigvuldigen, waardoor het nieuwe weefsel aan kracht toeneemt en elastischer wordt. Tegelijkertijd vermindert de vorming van nieuwe bloedvaten en neemt het weefsel zijn normale kleur terug. En zo is je huid hersteld!