Computerogen: wat is het en hoe voorkom je het?

Computerogen – Tijdens het ontbijt snel de digitale krant lezen, een hele werkdag op je computerscherm kijken en ’s avonds ontspannen met een leuke tv-serie. We spenderen erg veel tijd achter onze beeldschermen. Hoewel ze veel voordelen bieden, zijn er ook nadelen aan verbonden. Zo is van dichtbij naar een scherm kijken niet al te best voor je ogen, zeker wanneer je dit vaak en lang doet. Heel wat mensen kampen dan ook met vermoeide ogen of droge ogen, door ze te lang op een scherm gericht te houden. Maar hoe komt dat nu net?

computerogen

Computerogen: wat is het?

Computerogen is een overkoepelende term voor verschillende kwaaltjes aan de ogen die veroorzaakt worden door veelvuldig gebruik van beeldschermen. Dit wordt ook wel computer vision syndrome of computer ogen syndroom genoemd. Computer ogen symptomen zijn: vermoeide ogen, droge ogen, geïrriteerde ogen en een wazig zicht. De klachten die computerogen met zich meebrengen zijn slechts van tijdelijke aard, maar kunnen wel terugkeren.

1. Droge ogen

Droge en geïrriteerde ogen; je kent het vast wel als je vaak naar een scherm kijkt. Lezen op een scherm is namelijk anders dan op papier. Normaal knipper je gemiddeld 15 keer per minuut. Achter een scherm wordt dat aantal echter stevig teruggeschroefd naar gemiddeld 5 keer per minuut. Omdat je minder knippert, wordt het traanvocht minder vlot verdeeld over je ogen. Deze vloeistof, bestaande uit water, olie en slijm, zorgt ervoor dat je ogen gehydrateerd blijven. Een goede verdeling van traanvocht door voldoende te knipperen, verwijdert bovendien ook kleine vuildeeltjes en beschermt je ogen tegen infecties.

Wanneer je dus te weinig knippert, drogen je ogen sneller uit, met pijn en irritatie als gevolg. Als je minder dan 5 keer per minuut knippert, kan je zicht zelfs wazig worden.

2. Vermoeide ogen

Iedereen weet dat een computerscherm blauw licht uitstraalt. Te lang naar een scherm staren kan daarom hetzelfde effect hebben als naar een fel licht van een lamp kijken; je ogen raken vermoeid. Gun je ogen op tijd en stond wat rust en neem een schermpauze. De 20-20-20-regel is een goede leidraad. Kijk om de 20 minuten naar een object op 20 voet (ongeveer 6 meter) ver en doe dit gedurende 20 seconden. De meest recente versie is de 20-20-20-2-regel, waarbij je daarnaast ook nog 2 uur per dag naar buiten gaat.

Extra tip: draai af en toe bewust rondjes met je ogen om het traanvocht goed over je ogen te verspreiden.

Computerogen voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geven we je nog extra tips mee:

1. Wat te doen als je ogen moe zijn? Zorg voor de juiste positionering van je beeldscherm. Idealiter staat het 50 tot 70 centimeter van je ogen verwijderd, met de bovenkant van je scherm net onder je ooghoogte. Ga bovendien ook recht voor je beeldscherm zitten, dat is ook goed voor je postuur. In het bijzonder je nek, schouders en rug.

2. Oogdruppels computerogen: gebruik oogdruppels om je ogen voldoende vochtig te houden en het tekort aan knipperen te compenseren. Je kunt oogdruppels kopen bij de apotheek of drogist.

3. Drink dagelijks 1,5 liter water of thee om de vochtbalans van je ogen op peil te houden.

4. Kies voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Vooral vitamine A, vitamine B2, zink en omega-3-vetzuren zijn goed voor je ogen.

5. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in zowel je woon- als werkruimte.

Hoe kom je van computerogen af? Als je vaak achter de computer werkt, dan bestaat er geen echte computerogen oplossing omdat je ogen voortdurend aan het blauwe licht worden blootgesteld. Echter kunnen bovenstaande tips wel helpen om droge of vermoeide ogen te verminderen. Belangrijk is om je ogen, na een werkdag, voldoende rust te gunnen door niet direct weer naar andere beeldschermen te kijken. Succes!