Beginnende keelpijn? 6 tips om erger te voorkomen

Keelpijn, iedereen heeft er wel eens last van. Het kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen, maar meestal hoort het bij een virale infectie zoals een verkoudheid. Wat moet je doen bij beginnende keelpijn? Als je die irritante prikkel in je keel voelt opkomen, kan je de volgende tips toepassen om ergere keelpijn te voorkomen.

opkomende keelpijn voorkomen

Wat moet je doen bij beginnende keelpijn?

1. Gorgelen met zout water

Hoe opkomende keelpijn voorkomen? Een eerste tip is om te gorgelen met zout water. Zout water spoelt bacteriën en virussen weg die zich door de verkoudheid in de keel hebben verzameld. Sommige micro-organismen kunnen niet overleven in dit zoute milieu en dat is precies wat je nodig hebt. Bovendien helpt het zoute water om slijm op te lossen, wat zeer verlichtend kan werken.

Je kunt zelf makkelijk een zoutoplossing maken door een theelepel zout op te lossen in lauwwarm water. Gorgel met dit mengsel en spuw het uit. Herhaal dit meerdere keren per dag.

2. Ijsjes

Wat te eten bij beginnende keelpijn? Ijsjes, en dan vooral waterijsjes, kunnen helpen om beginnende keelpijn te bestrijden. Een verfrissend waterijsje kan verlichting bieden en de keelpijn als het ware verdoven. Let er wel op dat de ijsjes geen suiker, citroen of zuivel bevatten, aangezien deze ingrediënten de keel net kunnen irriteren en de beginnende keelpijn verergeren.

3. Veel water drinken

Welke drank is goed tegen keelpijn? Het is altijd belangrijk om voldoende water te drinken, maar zeker bij beginnende keelpijn of een verkoudheid. Het slijmvlies in de keel kan uitdrogen als gevolg van ademhaling door de mond, wat dikwijls voorkomt bij een verkoudheid, en door dehydratatie. Voldoende water drinken helpt om het slijmvlies gehydrateerd te houden. Hierdoor is het minder gevoelig voor irritatie en kan je keelpijn verminderen.

Veel water drinken is dus de boodschap, maar ook thee en soep zijn een goed idee. Warme dranken zoals thee met honing kunnen ook verzachtend werken.

Heb je moeite met water drinken? Hier vind je 10 tips om meer water te drinken!

beginnende keelpijn

4. Keelzuigtabletten

Wat kalmeert keel? Suikervrije zuigtabletten kunnen helpen om de keelpijn te verzachten. De meeste middelen bevatten verzachtende ingrediënten zoals eucalyptus, menthol, kamille of honing. Soms kunnen keelzuigtabletten ook medicinale bestanddelen bevatten die pijn verminderen. Voor kinderen zijn er speciale keelzuigtabletten verkrijgbaar. Vraag hier gerust meer info over bij de apotheek.

5. Vochtige lucht

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis. Wanneer de lucht te droog is, kan dit leiden tot uitdroging van de slijmvliezen in je mond, neus en keel, wat uiteindelijk keelpijn kan veroorzaken. Een luchtbevochtiger kan helpen om de droge lucht in huis te verminderen. Maar er zijn nog meer opties!

Verwen jezelf met een heerlijk warm bad of een ontspannende, warme douche. Belangrijk is om de badkamerdeur gesloten te houden want de vrijkomende stoom is goed voor je lichaam. De stoom zal je uitgedroogde slijmvliezen hydrateren en een droge huid tegengaan. Voor extra verlichting kan je eucalyptus badzout toevoegen aan je badwater of een eucalyptus douchegel gebruiken. Heb je last van keelpijn en hoesten? Ook dan zal deze warme stoom met eucalyptus goed doen.

6. Slaap lekker

Ten slotte is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust en slaap te nemen. Tijdens je slaap geef je jouw lichaam de kans om te herstellen en versterkt je immuunsysteem. Een gezonde weerstand is essentieel om infecties, zoals een verkoudheid, te bestrijden. Kruip dus gerust eens wat vroeger in bed en probeer een paar nachten acht tot tien uur ongestoord te slapen. Je zal versteld staan wat dit kan doen voor je gezondheid.

Lees hier nog meer tips om je weerstand te verhogen.

slapen

Bij beginnende keelpijn door verkoudheid kunnen bovenstaande zelfzorgmaatregelen zeker verlichting bieden. Misschien kom je zelfs in 1 dag van je keelpijn af. Heb je het erger te pakken? Dan kan je eventueel een pijnstiller nemen zoals paracetamol of ibuprofen. Let op: neem geen pijnstillers als je zwanger bent. Bij aanhoudende keelpijn, of wanneer er andere klachten optreden, doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan.