8 symptomen van slaapapneu

Slaapapneu is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door onderbrekingen in de ademhaling of periodes van oppervlakkige ademhaling tijdens de slaap. Elk van deze pauzes in de ademhaling kan enkele seconden tot enkele minuten duren en ze kunnen vele malen per uur voorkomen. In dit artikel zetten we de symptomen van slaapapneu op een rijtje.

slaapapneu

Slaapapneu: de stille strijd tijdens de slaap

Slaapapneu is een sluipende vijand die de nachtrust verstoord en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is een aandoening die vaak onopgemerkt blijft door degenen die eraan lijden, omdat de meest opvallende symptomen zich voordoen terwijl de patiënt slaapt. Het herkennen van de symptomen is cruciaal voor een tijdige diagnose en behandeling.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu?

1. Snurken

Hoewel snurken vaak wordt beschouwd als een gewone en soms irritante gewoonte, kan het een van de eerste tekenen zijn van apneu. Het luidruchtige geluid ontstaat wanneer de luchtstroom wordt belemmerd tijdens de slaap. Bij mensen met slaapapneu is dit snurken meestal luider en komt het vaker voor.

2. Onverklaarbare vermoeidheid en slaperigheid overdag

Een van de meest invaliderende symptomen van slaapapneu is overmatige slaperigheid overdag. Dit komt doordat de slaaponderbrekingen de slaapcyclus verstoren, wat leidt tot een slechte slaapkwaliteit en een gevoel van vermoeidheid gedurende de dag.

3. Pauzes in de ademhaling

Partners of huisgenoten kunnen opmerken dat de persoon met apneu ademhalingspauzes heeft tijdens de slaap. Deze apneu-episodes zijn de kern van de aandoening en kunnen leiden tot een plotselinge ontwaking met een snakkend of verstikkend gevoel.

4. Hoofdpijn bij opstaan

Mensen met apneu kunnen ’s ochtends wakker worden met hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door de lage zuurstofniveaus in het bloed die het gevolg zijn van de herhaalde ademhalingspauzes.

5. Moeilijkheden met concentratie en geheugen

Door de verstoorde slaap kunnen mensen met slaapapneu problemen ervaren met hun concentratie en geheugen. Dit kan invloed hebben op hun werkprestaties en dagelijkse activiteiten.

6. Stemmingsschommelingen

Slaapapneu kan leiden tot stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid of depressie. De chronische vermoeidheid en de stress van een ononderbroken slaap kunnen een zware tol eisen van iemands emotionele welzijn.

7. Nachtelijk zweten

Overmatig zweten tijdens de slaap kan ook een indicatie zijn van apneu. Het lichaam kan reageren op de stress van herhaalde ademhalingsonderbrekingen door te zweten.

8. Verhoogde nachtelijke toiletbezoeken

Een minder bekend symptoom van slaapapneu is nycturie, of het frequent moeten urineren tijdens de nacht. Dit kan worden veroorzaakt door de veranderingen in de druk in de borstkas tijdens apneu-episodes, die de urineproductie kunnen beïnvloeden.

Het herkennen van deze symptomen kan een eerste stap zijn naar het zoeken van medische hulp. Een tijdige diagnose en behandeling van slaapapneu kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren en het risico op complicaties zoals hartziekten en hoge bloeddruk verminderen.

Hoe weet je dat je slaapapneu hebt? Als jij, of iemand die je kent, symptomen van slaapapneu vertoont, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Je huisarts stuurt je door naar een neuroloog, keel-neus-oorarts of longarts. Om te weten of je apneu hebt, krijg je een slaaponderzoek. Terwijl je slaapt, meet een apparaat hoe vaak en hoe lang je adem stopt. Na het slaaponderzoek zal de arts de mogelijke behandelopties bespreken.