Wat kan de oorzaak zijn van een spontane bloedneus?
Een spontane bloedneus ontstaat wanneer de bloedvaten in de neus kapot gaan en beginnen te bloeden. Een spontane bloedneus kan onverwacht en verontrustend zijn, maar vaak zijn de oorzaken relatief onschuldig. Hieronder bespreken we de mogelijke oorzaken van een spontane bloedneus. Daarnaast geven we tips om een bloedneus te stoppen.
Wat kan de oorzaak zijn van een spontane bloedneus?
1. Droge lucht
Een van de meest voorkomende oorzaken van een spontane bloedneus is blootstelling aan droge lucht. Droge lucht kan de slijmvliezen in de neus uitdrogen en irriteren, waardoor de bloedvaten kwetsbaarder worden en sneller kunnen barsten. Dit komt vaak voor in de wintermaanden wanneer verwarmingssystemen de lucht binnenshuis uitdrogen.
2. Neuspeuteren
Hoewel het misschien voor de hand liggend klinkt, is neuspeuteren een veelvoorkomende oorzaak van spontane bloedneuzen, vooral bij kinderen. Door met de vingers in de neus te peuteren, kunnen de gevoelige bloedvaten in de neus beschadigd raken en gaan bloeden.
3. Allergieën en verkoudheid
Allergieën en verkoudheden kunnen de neusslijmvliezen irriteren en ontsteken, wat kan leiden tot bloedneuzen. Het veelvuldig niezen en snuiten van de neus kan de bloedvaten verder belasten en ervoor zorgen dat ze barsten. Bij een verstopte neus kan het wel eens gebeuren dat je te hard snuit, met een spontane bloedneus tot gevolg.
4. Gebruik van medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan het ontstaan van een spontane bloedneus. Een voorbeeldje: bloedverdunnende medicijnen vertragen de stolling van het bloed. Als een bloedvat beschadigd is, kan het bloeden langer aanhouden dan normaal. Daarnaast kunnen antistollingsmiddelen, zoals aspirine, de bloedstolling verminderen en het risico op bloedingen verhogen. Ook neussprays kunnen bij overmatig gebruik de neusslijmvliezen uitdrogen en beschadigen.
5. Bloedneus bij zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in je hormoonhuishouding. Hierdoor krijgt het neusslijmvlies bijvoorbeeld een betere doorbloeding. Het kan dan zijn dat je gevoeliger wordt voor bloedneuzen, zeker als je daar al snel last van had.
6. Omgevingsfactoren
Blootstelling aan irriterende stoffen, zoals sigarettenrook, chemische dampen en vervuiling, kan de neusslijmvliezen beschadigen en bijdragen aan bloedneuzen. Personen die werken in omgevingen met stof en chemicaliën lopen een verhoogd risico op bloedneuzen.
Hoe kan je een bloedneus stoppen?
Wanneer een spontane bloedneus optreedt, is het belangrijk om rustig te blijven en de juiste stappen te volgen om het bloeden te stoppen. Hier zijn enkele tips:
- Ga rustig zitten en snuit je neus stevig met een tissue of zakdoekje.
- Knijp je neus dicht, net onder het neusbeen waar het zachte deel van je neus begint. Het is het beste om je hoofd lichtjes voorover te buigen. Als je naar achteren leunt of ligt, kan het bloed je keel instromen, wat misselijkheid kan veroorzaken.
- Adem in en uit door je mond.
- Blijf minstens 5 minuten in deze positie zitten met je neus dichtgeknepen. Controleer gedurende deze 5 minuten niet of het bloeden gestopt is, maar houd je neus dichtgeknepen.
- Als het bloeden daarna nog steeds aanhoudt, snuit dan nogmaals je neus en knijp opnieuw minstens 5 minuten je neus dicht.
- In de meeste gevallen stopt de bloedneus.
Bloedneus voorkomen
Is het bloeden gestopt? Dan wil je natuurlijk een nieuwe bloedneus voorkomen. Het slijmvlies in je neus heeft wel tijd nodig om te herstellen. Volg de volgende tips op in de uren en twee tot drie dagen na de bloedneus:
- Nadat een bloedneus is gestopt, moet je je neus niet snuiten in de uren nadat het bloeden gestopt is, want anders kan het stolsel te vroeg loskomen.
- Vermijd activiteiten die druk in je hoofd verhogen, zoals persen op de wc, zwaar tillen of bukken.
- Neem geen hete baden, sauna’s of douches. Een lauwe douche is geen probleem.
- Vermijd het peuteren in je neus.
- Zorg voor een hogere luchtvochtigheid in huis om korstjes te voorkomen.
- Stop met roken want dit verwarmt de binnenkant van de neus.
- Drink geen alcohol want alcohol verdunt je bloed.
In zeldzame gevallen kan een spontane bloedneus een teken zijn van een onderliggende gezondheidsaandoening. Aandoeningen zoals hoge bloeddruk, bloedingsstoornissen (bijv. hemofilie) en leukemie kunnen het risico op bloedneuzen verhogen. Ook afwijkingen in de neusholtes, zoals een septumdeviatie, kunnen bijdragen aan het ontstaan van bloedneuzen.
Wanneer je vaak bloedneuzen hebt en je je hier zorgen over maakt, dan is het wellicht raadzaam om dit te bespreken met je huisarts. Ook als je last hebt van veel bloedneuzen in combinatie met hoofdpijn, doe je er goed aan om naar de huisarts te gaan.