Ongelukkig in je job? Spreek erover met je baas

Veel professionals keren na hun zomerverlof terug naar hun werk met hernieuwde energie. Voor sommigen heeft deze periode echter juist geleid tot een belangrijke realisatie: de rust heeft hen doen beseffen dat ze niet langer gelukkig zijn in hun job. Voel je een groeiende ontevredenheid op het werk en denk je dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging? Dan is het cruciaal om dit bespreekbaar te maken met je leidinggevende. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters legt uit hoe je dit het beste aanpakt.

ongelukkig in je job

Ongelukkig in je job? Spreek erover met je baas

Transparantie wordt gewaardeerd

Uit onderzoek van Robert Walters blijkt dat 94% van de werkgevers het op prijs stelt als medewerkers zelf aangeven wanneer ze ontevreden zijn met hun werk. In de praktijk gebeurt dit echter veel minder vaak. De meeste werknemers confronteren hun werkgever uiteindelijk met een voldongen feit: “Ik heb een nieuwe job en ik vertrek.” Het vooraf bespreken van de wens voor een nieuwe uitdaging wordt vaak als lastig of zelfs intimiderend ervaren.

Slechts 42% van de werknemers geeft eerlijk aan zijn manager toe dat hij overweegt te vertrekken. Sommigen doen dit uit respect voor hun huidige werkgever of om te voorkomen dat alle banden worden verbroken. Anderen zien zo’n gesprek als een kans om een promotie af te dwingen.

Delicaat onderwerp

Veel werknemers zijn bang dat het aankaarten van problemen op het werk negatieve gevolgen kan hebben. Ze vrezen bijvoorbeeld dat hun manager hen niet meer zal betrekken bij interessante projecten. Daarnaast vinden veel professionals het moeilijk om feedback of kritiek te delen met hun leidinggevende.

Aan de andere kant nemen managers die weten dat een medewerker ontevreden is, vaak ook niet zelf het initiatief voor een gesprek. Ze zijn bang dat dit de relatie met collega’s of de sfeer op de afdeling kan verslechteren. Toch kan een moeilijk, maar eerlijk gesprek juist goed uitpakken voor beide partijen. Werkgevers beseffen namelijk dat het vinden, aannemen en trainen van nieuw personeel een kostbaar en tijdrovend proces is. Bovendien zal een ongelukkige werknemer waarschijnlijk niet op zijn best presteren voordat hij vertrekt.

Het gesprek aangaan

Begin met open en eerlijk te zijn over de redenen waarom je niet tevreden bent. Veelvoorkomende redenen zijn een gebrek aan doorgroeimogelijkheden of een te laag salaris. Ook een gevoel van onderwaardering, een gebrek aan uitdaging of een mismatch met de bedrijfscultuur worden vaak genoemd.

Blijf rationeel en professioneel, en speel niet op de man. Als je vindt dat je salaris niet passend is, kun je bijvoorbeeld met een online salarisgids aantonen wat anderen in vergelijkbare functies verdienen. Als het gebrek aan doorgroeimogelijkheden je dwarszit, kun je samen met je manager nieuwe doelen stellen en een carrièreplan opstellen. Zorg ervoor dat je altijd kalm en professioneel blijft. Denk voor het gesprek diep na over wat je precies anders wilt en hoe dat volgens jou kan worden aangepakt.

Exitgesprek

Zelfs met de beste intenties van beide kanten kan het gebeuren dat je toch niet tot een oplossing komt. In dat geval is het belangrijk om een exitgesprek te voeren. Dit geeft werkgevers de kans om een eerlijk beeld te krijgen van hoe werknemers de bedrijfscultuur en processen ervaren. Voor werknemers is het een kans om te reflecteren op wat zij misten in hun functie, zodat zij beter weten wat ze zoeken in een nieuwe job.